duminică, 21 octombrie 2001

Micii speologi la Moneasa - octombrie 2001

Young cavers at Moneasa
by Dani G

La începutul anului studenţesc am văzut un anunţ pe holul facultăţii, cu înscrieri la un curs de iniţiere în speologie. M-am hotărât să merg cu încă un coleg şi pentru că nu vroiam să stau în weekend în Timişoara când se făceau anumite şedinţe practice, m-am gândit să merg cu Adi M la Moneasa să pun în practică unele lucruri (măcar folosirea salopetei şi a lămpii cu carbid..).
În jurul staţiunii sunt câteva cavităţi carstice, însă noi nu le ştiam pe toate şi nici nu aveam echipament adecvat pentru multe din ele. Ne mulţumim deci cu o vizită la Peştera Liliecilor unde intrăm târâş până în cele mai îndepărtate cotloane, având din plin ocazia să ne noroim salopetele şi să ne umplem de funingine pe la ochi. Ca să nu ne plictisim mai urcăm şi până în Tinoasa, iar în drum ne oprim la Avenul Izoi pe care îl inspectăm doar cu privirea, de sus, neavând echipament de rapel. Mai dăm şi o tură până la cariera de marmură pe lângă care găsim un ponor destul de mare cu o cădere de apă vizibilă de aproximativ 5 metri.
Cam asta a fost ieşirea noastră din weekend şi chiar dacă nu ne putem mândri cu performanţe speo notabile, ne mulţumim cu ideea că ăsta e anul iniţierilor!
.
Pregătiţi de târâş
Ready to crawl

În Peştera Liliecilor
Inside Bat's Cave
Alunecare forţată
Uncontrolled slide


Şarpe de alun
Hazel tree snake


Cascada
The waterfall


Poiana Tinoasa
Tinoasa glade

duminică, 7 octombrie 2001

La plimbare prin Zărand - Căsoaia, octombrie 2001

Hiking in Zarand
by Dani G

O parte din trupa din vară (eu, Adi S, Teo, Anca) ne-am gândit să facem un mic "remember Făgăraş" şi să ieşim un weekend pe nişte dealuri din apropiere. Cred că esenţial era să cărăm rucsacul în spate şi să ne amintim de aventurile petrecute la înălţimi mai mari.
Mi-am adus aminte de tura făcută la începutul anului cu Adi M, de la Şoimoş la Şiria şi m-am gândit că ar fi numai bună, cu o oprire peste noapte la Căsoaia (de data asta luându-ne 2 zile pentru ea). Ni se mai alătura Radiana, Mary şi Adi M şi sâmbăta dimineaţa eram din nou în trenul de Radna.
Două fete erau pentru prima dată la Şoimoş aşa că facem un prim popas aici apoi îi dăm bătaie spre cabană. Cărarea clară la început devine iarăşi destul de ambiguă, însă aveam cu Adi o experienţă destul de recentă aici, aşa că dupămasa târziu reuşim să ajungem la Tabăra şcolară unde ne cazăm într-o căsuţă. La cină facem o tocană de legume "a la Sârbu", iar apoi fiindcă tot am cărat chitara dupa noi, ne punem la cântat în jurul focului. Nişte băieţi din alt grup de turişti veniţi din Arad ne aud, se pun la foc cu noi şi după ceva timp ne întreabă dacă le dăm voie şi lor să ne cânte ceva. Ne gândim că nu strică un mic schimb de experienţă, îi dau chitara unuia şi mini recitalul începe. Mari iubitori de folk, băieţii zic la piese una după alta şi zic şi iar zic şi după ceva vreme (nici nu mai ştiu exact cât trecuse) ne cam plictisim şi unul câte unul ne retragem în căsuţă şi îi lăsăm pe baieţi să se bucure singuri.
Noaptea ne cam chinuim în căsuţă, înghesuindu-ne 7 pe 3 locuri şi dimineaţa ne trezim care pe unde în cele mai proaste posibile poziţii de dormit..
A doua zi continuăm spre Şiria, drumul fiind destul de plicticos pentru cei obişnuiţi doar cu ieşiri prin Retezat, Făgăraş, Bucegi, etc. Eh.. ce să faci, mai trebuie să fim patrioţi şi faţă de judeţul nostru! Deviem din nou la Feredeu, ne mai oprim şi la ruinele cetăţii Şiria, iar spre seară eram în tren spre Arad.
P.S. ..din păcate asta-i altă tură "photo-free"...