duminică, 25 aprilie 2010

Aversa! - Şoimoş-Cladova, 25.04.2010

The downfall!
by Dani G
.
Duminica asta îi facem pe plac şi la Adi şi punem de-o tură scurtă de bike. Nu ne-am decis asupra traseului până înainte de plecare. Eu mă gândisem la un Şiria-Căsoaia-Feredeu-Şiria, numa' că Adi era setat pe valea Şoimoşului. În cele din urmă las după el şi mergem din nou spre Radna. Suntem 8: Adi, Ralf, Anke, eu şi 4 prieteni de-a lui Adi.
.
Urcuş spre creastă
Climb towards the ridge
.
Pe maşină Sârbu verifică prognoza şi ne dă undă verde: "Azi nu ne plouă!!".
.
Începe duşul
The shower begins.
Nu ştiu pe ce vraci o'ntrebat, da' cred că nici ăsta n-o mai avut zile multe.. În fine, dupămasa arăta superb şi nu aveam motive să nu-l credem. Pe la 3 încălecăm şeile şi-i dăm în sus spre creastă pe valea Şoimoşului. Pe uliţa satului văd un şarpe mort, mă uit bine la el, avea cam un metru lungime şi 3-4 cm diametru. N-am eu multe cunoştinţe de herpetologie şi nici nu m-aş fi gândit vreodată că sunt vipere în zonă, dar după cum arăta sunt 99% că asta era.
.
Curg pâraie pe cărări..
Creeks running on the paths..
.
Dau mai departe cu spor, singurul pericol atotprezent fiind reprezentat de ţânţarii care ne invadau pur şi simplu şi nici măcar sprayul nu folosea la nimic. Cam după două ore ajungem în creastă, facem planul încotro s-o luăm: "la dreapta e Highişul, la stânga ..e mai uşor". Lumea hotărăşte stânga, eu mă supun din nou şi dacă tot nu facem mare lucru azi măcar să mâncăm bine. Mă pun jos cu Anke şi scoatem din merindea ei nişte bucăţi de pizza şi apoi cozonac cu nucă şi mac!! Yummmiiii!!
.
Greu la deal prin nămoale..
Hard climb in the mud..

.
Şi cam până aici ne-o fost bine. După vreo două minute începe să picure, mai se opreşte, iar mai picură şi tot aşa, destul să ne facem noi speranţe că n-o să dureze. Mda.., apoi începe şi toarnă!! Nici nu mai are rost să stau sub copac, oricum o să fiu ciuciulete imediat. Ne hotărâm să mergem mai departe, dacă tot ne udă măcar să ne ude din mers. Drumul forestier se transformă brusc într-o mlaştină şi asta face ca doi dintre noi să hotărască întoarcerea pe unde am urcat. Ceilalţi vrem să continuăm spre Cladoviţa aşa că împingem din greu prin nămoale. După scurt timp Sârbu ne zice că ar fi mai înţelept să facem cale întoarsă şi noi, dar asta-mi sună a renunţare după ce am sărit 49 de garduri.., mai ales că după hartă eram la 5 minute de mijlocul traseului, adică punctul maxim de unde începeam să coborâm.
.
..dar nici la coborâre nu-i uşor
..but the descend is just as tough

.
Ne împărţim din nou în două tabere, eu cu Anke mergem mai departe, iar ceilalţi se întorc pe valea Şoimoşului. După 5 min întradevăr ajungem sub vf. Crucea Ţiganului, ultimul urcuş al traseului şi de aici nu avem decât coborâre, mai exact vreo 10 km până în satul Cladova unde începe asfaltul. Facem câteva opriri mai lungi să ne curăţăm frânele de mâl şi în rest dăm bătaie la vale! Deja arătam ca nişte purcei care s-or jucat prin noroaie, da' nu mai conta, puteam trece prin toate bălţile fără să mai ţinem cont de haine, rucsaci, bikuri. Am şi trecut pe lângă 2 "turme" de mistreţi care nu păreau foarte speriaţi de noi, semn că nu prea arătam a oameni. Prin sat lumea se uita la noi ca la felu' patru şi nici ăsta nu era semn de bine. Acuma mergea numa' bine "Nu-mi pasă de nimic, de nimic, sunt fericit..."
.


Am rămas doar noi!
It's only the 2 of us left!
Ajungem în cele din urmă la asfalt pe la ora 7 şi după 2-3 km ne întâlnim cu Sârbu şi Ralf care ajunseseră deja la maşină şi acuma veneau după noi. Acasă băgăm bikurile direct sub furtun, îmi bag şi adidaşii tot acolo, că nu merită tratament mai special şi apoi trec şi eu în vană să scap de "masca" de nămol.

duminică, 18 aprilie 2010

Scurtă şedinţă la stâncă - Şoimoş, 18.04.2010

Short session at the cliff
by Dani G
.
A trecut exact un an de când am ieşit ultima dată la căţărat la Radna (sau oriunde altundeva..), şi pauza asta îşi spune cuvântul acuma. Aseară ne gândeam cum să nu pierdem ziua de azi şi după câteva propuneri (în principiu bike vs climb..) ne hotărâm asupra celei de-a 2-a variante. Aşa se face că dupămasă pe la 1 am umplut o maşină cu 6 oameni: Silva, Tamara, Sara (cea mai tânără căţărătoare-1 an!!), Dan, Seba şi eu şi am pornit spre Radna. Am pus o manşă la Alfa (7-), traseul pe care tot îl încercăm de nu ştiu câtă vreme şi nu vrea să ne iasă nicicum. Bine'nţeles că nici de data asta n-a fost să fie (era de aşteptat), dar oricum am rămas toţi satisfăcuţi de câteva mişcări faine care ne-au ieşit şi de o dupămasă cu soare superbă! Am fost destul de mulţi la o singură coardă aşa că n-am apucat să mai facem şi altceva deşi ne propusesem mai multe trasee. Asta e, sper să mai avem weekenduri cu vreme bună.
Aparatul iar l-am uitat acasa, aşa că .. no photos :(

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Zărandul la pedale! - Conop-Tauţ-Conop, 03.04.2010

Pedaling over Zarand Mts.!
by Dani G

Ploaia s-a terminat de câteve zile, e însorit, e călduţ, totul înverzeşte, e PRIMĂVARĂ! Cum să stai acasă pe aşa vreme?? Silva e disponibil weekend'ul ăsta, iar mie mi-a rămas restanţă un traseu de bike peste creasta Zărandului, de acum o lună (http://dani-anke.blogspot.com/2010/03/prima-pana-arad-06032010.html).
Sâmbătă dimineaţa pe la 9 eram în Conop. Ne echipăm rapid pentru o zi de pedalat, setez GPS-ul pe 0 să înregistrăm distanţele şi dăm la pedale pe vale în sus.
.
Început de drum pt. mine
Start of the trip for me
.
Început de drum pt. Silva
Start of the trip for Silva
.
Suntem în jud. Arad-Munţii Zărandului şi chiar dacă tot turistul fuge în Retezat, Apuseni, şamd., mie mi se pare că Zărandul e absolut superb azi (şi nu doar azi). De 2 ani de zile de când am început să-i pedalez cărările mă uimeşte la fiecare tură. Păduri dese de fag, lunci întinse pe văi, pâraie limpezi ce şuşotesc printre pietre şi linişte! Mă tot gândesc că e atât de aproape de noi şi îl simt ca pe o grădină în spatele casei unde poţi evada oricând simţi nevoia, cu costuri insignifiante.
.
Trecem la'mpins..
Turn on "push mode"
.
8 km facem până în creasta muntelui şi de aici, pe valea Nadăşului, ne îndreptăm spre Tauţ.
.

Credeam ca nu-i aşa adâncă..
I thought it wasn'n that deep..
.Pe meleagurile Nadăşului
The fields of Nadas

În Nadăş intrăm pe asfalt şi drumul ne duce destul de repede la Lacul Tauţ.
Barajul Tauţ
Taut Dam
.
Trecem barajul, înconjurăm lacul şi facem o oprire mai lungă pentru prânz. Făcuserăm deja 30 de km şi urma să ne întoarcem pe un alt drum spre Conop.
De aici începe să devină mai interesant pentru noi. Aveam de trecut un deal ca să ajungem în Minişel, însă nu era absolut nici un traseu pe hartă. Ne gândim că găsim noi ceva drumeag de căruţe, n-are cum să nu fie nici o legătură peste deal. Tot căutăm şi.. pauză. Nimic. Încercăm un "offroad" după busolă, nu prea avem cum să ne rătăcim, distanţa e abia de vreo 2 km până în sat şi dealul pare despădurit. Mai întâi trecem Minişelul desculţi, după care urmează o pantă infernală printre boscheţi până pe culmea dealului.
.
Rece-i apa Minişului..
Cold is the Minis..
.
Sus ne gândeam că o să putem pedala, dar n-am avut noroc. Era plin de buruieni uscate şi peste tot tufişuri spinoase. Numa' de pană nu aveam chef p'aici. Îi dăm pe lângă bicicletă cu busola în mână. Ne ia cam o oră până să intrăm pe o cărare ce coboară în Minişel. Mai prin bălţi, mai prin noroaie, peste bolovani şi uite că ajungem într-un final. Aproape două ceasuri de chin pentru 2 km..
.
Silva..
.
Din sat intrăm iarăşi pe drum asfaltat, dar cu mai multe gropi decât asfalt. La o intersecţie, un indicator ne spune că mai avem 28 de km până în Bârzava. Pff, ne cam obosiserăm deja şi mai aveam de tras destul de mult peste creastă până la maşină. N-avem de ales, pedalăm mai departe să nu ne prindă întunericul prin pădure. În scurtă vreme încetinim ritmul pentru că simţim tot mai mult panta ce se înnăspreşte către creastă. Trecem pe alocuri la împins bicicleta, mai luăm câte o pauză şi după ce trecem şi de o porţiune nămoloasă ce aveam impresia că nu se mai termină intersectăm în sfârşit traseul de creastă.
.
Un pui de somn după vreo 50 de km
A nap after about 50 km
.
Ne echipăm de vânt şi facem un "downhill" de toată frumuseţea până jos în Bârzava. Pe dealul de deasupra comunei avem o privelişte superbă către toată valea Mureşului.
.
Cărarea spre Bârzava
The path towards Barzava
.
Ne cumpărăm nişte dulciuri de la o alimentară să normalizăm nivelul glicemiei şi apoi încă 8 km pe naţional spre Conop.
Am ajuns pe la 7 seara, după un traseu de aprox 70 km care merită tot efortul pentru peisajul superb. Ar trebui găsită doar o variantă mai bună de a înconjura Tauţul, în rest nici o problemă.