sâmbătă, 3 aprilie 2010

Zărandul la pedale! - Conop-Tauţ-Conop, 03.04.2010

Pedaling over Zarand Mts.!
by Dani G

Ploaia s-a terminat de câteve zile, e însorit, e călduţ, totul înverzeşte, e PRIMĂVARĂ! Cum să stai acasă pe aşa vreme?? Silva e disponibil weekend'ul ăsta, iar mie mi-a rămas restanţă un traseu de bike peste creasta Zărandului, de acum o lună (http://dani-anke.blogspot.com/2010/03/prima-pana-arad-06032010.html).
Sâmbătă dimineaţa pe la 9 eram în Conop. Ne echipăm rapid pentru o zi de pedalat, setez GPS-ul pe 0 să înregistrăm distanţele şi dăm la pedale pe vale în sus.
.
Început de drum pt. mine
Start of the trip for me
.
Început de drum pt. Silva
Start of the trip for Silva
.
Suntem în jud. Arad-Munţii Zărandului şi chiar dacă tot turistul fuge în Retezat, Apuseni, şamd., mie mi se pare că Zărandul e absolut superb azi (şi nu doar azi). De 2 ani de zile de când am început să-i pedalez cărările mă uimeşte la fiecare tură. Păduri dese de fag, lunci întinse pe văi, pâraie limpezi ce şuşotesc printre pietre şi linişte! Mă tot gândesc că e atât de aproape de noi şi îl simt ca pe o grădină în spatele casei unde poţi evada oricând simţi nevoia, cu costuri insignifiante.
.
Trecem la'mpins..
Turn on "push mode"
.
8 km facem până în creasta muntelui şi de aici, pe valea Nadăşului, ne îndreptăm spre Tauţ.
.

Credeam ca nu-i aşa adâncă..
I thought it wasn'n that deep..
.Pe meleagurile Nadăşului
The fields of Nadas

În Nadăş intrăm pe asfalt şi drumul ne duce destul de repede la Lacul Tauţ.
Barajul Tauţ
Taut Dam
.
Trecem barajul, înconjurăm lacul şi facem o oprire mai lungă pentru prânz. Făcuserăm deja 30 de km şi urma să ne întoarcem pe un alt drum spre Conop.
De aici începe să devină mai interesant pentru noi. Aveam de trecut un deal ca să ajungem în Minişel, însă nu era absolut nici un traseu pe hartă. Ne gândim că găsim noi ceva drumeag de căruţe, n-are cum să nu fie nici o legătură peste deal. Tot căutăm şi.. pauză. Nimic. Încercăm un "offroad" după busolă, nu prea avem cum să ne rătăcim, distanţa e abia de vreo 2 km până în sat şi dealul pare despădurit. Mai întâi trecem Minişelul desculţi, după care urmează o pantă infernală printre boscheţi până pe culmea dealului.
.
Rece-i apa Minişului..
Cold is the Minis..
.
Sus ne gândeam că o să putem pedala, dar n-am avut noroc. Era plin de buruieni uscate şi peste tot tufişuri spinoase. Numa' de pană nu aveam chef p'aici. Îi dăm pe lângă bicicletă cu busola în mână. Ne ia cam o oră până să intrăm pe o cărare ce coboară în Minişel. Mai prin bălţi, mai prin noroaie, peste bolovani şi uite că ajungem într-un final. Aproape două ceasuri de chin pentru 2 km..
.
Silva..
.
Din sat intrăm iarăşi pe drum asfaltat, dar cu mai multe gropi decât asfalt. La o intersecţie, un indicator ne spune că mai avem 28 de km până în Bârzava. Pff, ne cam obosiserăm deja şi mai aveam de tras destul de mult peste creastă până la maşină. N-avem de ales, pedalăm mai departe să nu ne prindă întunericul prin pădure. În scurtă vreme încetinim ritmul pentru că simţim tot mai mult panta ce se înnăspreşte către creastă. Trecem pe alocuri la împins bicicleta, mai luăm câte o pauză şi după ce trecem şi de o porţiune nămoloasă ce aveam impresia că nu se mai termină intersectăm în sfârşit traseul de creastă.
.
Un pui de somn după vreo 50 de km
A nap after about 50 km
.
Ne echipăm de vânt şi facem un "downhill" de toată frumuseţea până jos în Bârzava. Pe dealul de deasupra comunei avem o privelişte superbă către toată valea Mureşului.
.
Cărarea spre Bârzava
The path towards Barzava
.
Ne cumpărăm nişte dulciuri de la o alimentară să normalizăm nivelul glicemiei şi apoi încă 8 km pe naţional spre Conop.
Am ajuns pe la 7 seara, după un traseu de aprox 70 km care merită tot efortul pentru peisajul superb. Ar trebui găsită doar o variantă mai bună de a înconjura Tauţul, în rest nici o problemă.

2 comentarii:

  1. Tura excelenta ati facut.
    Am si eu o intrebare.
    As vrea sa fac o tura de 2 zile.
    Traseul am gandit in felul urmator:
    Arad-Siria-Tarnova-Casoaia
    cazare cu cortul la Casoaia
    De la Casoaia vreau sa plec la Lacul Taut si de acolo sa traversez Muntii zarandului.
    Si am intrebarea,care traseu mi-l recomandati?spre conop?spre Nadas?spre Odvos?
    Ca nu am fost nici odata in zona respectiva,sa fie cat mai usoara ca vine cu mine si prietena,si mergem cu bagaje cu cort etc.
    Multumesc raspunsul dinainte

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze, n'am vazut comment'ul la timp, probabil nu'ti mai e de folos raspunsul, dar oricum iti sugerez varianta cu conop. o harta cu portiunea respectiva gasesti aici http://3.bp.blogspot.com/_HRKp9kc5T9A/TNGbm_mkJTI/AAAAAAAACxA/uDXDXdurpT8/s1600/zarandului.jpg

    RăspundețiȘtergere